2012. szeptember 27., csütörtök

Stoppolás IV.


Nem túl sok tapasztalatomat osztom meg e sorozatban a stoppolásról, az első rész itt, a második itt, a harmadik itt található.
Az előző bejegyzésben a benzinkutas-autópályás stoppolásról írtam.

IV. rész: Út mellett


Alapvetően nem szeretem ezt a "műfajt", mert nagyon meg kell gondolni, hol stoppolsz pontosan. Nyilván kanyarban nem jó, mert későn vesznek észre, illetve kell, hogy hagyj magad mögött elég helyet lassításra és megállásra.

Ugyanide sorolom az autópályára való felhajtást is. Gyakran, főleg, ha kisvárosból indulsz, nincs a város határában benzinkút, célszerű tehát az autópálya felhajtójára kiállni, itt is olyan helyre, hogy az autós meg tudjon állni. Sajnos ez nem mindig lehetséges, de így is lesz, aki megáll. Még kis forgalom mellett is. Ilyenkor az is elég, ha elvisz a következő benzinkútig, hiszen onnan már nagyobb az esély. Vagy akár (ha régóta állsz már ott, ő meg le akar hajtani a következő lehajtónál, és nincs közben pihenő/benzinkút) vitesd el magad addig, amíg ő megy, csak a lehajtóig. Ott mindig van felhajtó is, hátha az a felhajtó jobb lesz.

Ugyanilyen út mellettinek számít az is, ha ugyan benzinkút vagy parkoló/pihenőhelyen vagy, de nincs kedved megszólítani az embereket. Gyakran van olyan pihenőhely, ami mindkét irányból elérhető, ráadásul jó nagy (étteremnek külön parkoló, esetenként két külön benzinkúttal) ezért itt érdemes lehet inkább a kijárathoz állni, azaz oda, ahol az ezekről a helyekről érkező autók mindegyike már a te irányodba megy. Ilyen helyeken ugyanis sok olyan választ kaptam, hogy pont a másik irányba megy, bocsi. Gyanúsan sokat.

Tábla legyen
Mindenképpen legyen nálad karton és filctoll. Sokat segít, ha szép nagy betűkkel ráírod, hova mész. Néha elég annyi, hogy "autópálya" vagy az út neve. Inkább nagy településeket adj meg, ha messze vagy még, hiszen csak az irány fontos. Hiába mentem múltkor Loosdorfba (nyugat felől), a táblámon Salzburgnál még az állt, hogy Wien, holott Wien jóval túl van Loosdorfon.

Nincsenek megjegyzések: