2012. szeptember 30., vasárnap

Stoppolás V.


Nem túl sok tapasztalatomat osztom meg e sorozatban a stoppolásról, az első rész itt, a második itt, a harmadik itt, a negyedik rész itt található.
A legutóbbi két részben a benzinkutas, illetve az útszéli stoppolásról írtam, most meg ilyen mindenféle, ami eddig kimaradt.

V. rész: Mindenféle

Hitchwiki
Van egy oldal, a hitchwiki.org. Sok hasznos információ van rajta konkrét országokról, városokról, főleg angolul. Meg persze általános szabályok is, az adott ország szokásai, az adott város jó stoppolós pontjai. De ami miatt én leginkább szeretem, az a térkép része. Össz vannak gyűjtve a jó helyek, főleg benzinkutak és parkolók, és minden helyről kis leírás. Hasznos tud lenni, érdemes utazás előtt megnézni, bár azért még elég foghíjas.

Érdemes feladni?
Már két éve stoppolok hosszú távokon, és bár az adott pillanatban mindig ideges vagyok, sőt, olykor-olykor fel is adtam, mert senki nem állt meg (nagyon-nagyon rossz helyre álltam, nem volt táblám és sietnem is kellett volna), ennek ellenére biztos, hogy elvisznek, hacsak nem nagyon rossz helyen állsz. Sokáig azt mondtam, hogy olyan még nem volt, hogy egy óránál többet kellett volna várnom egy fuvarra, ez sajnos azóta 70 percre módosult, de az átlag így is jóval 20 perc alatt van. Nagyon fontos a helyszín, de tapasztalatom szerint még ez sem annyira. Sőt, az időpont se, se az időjárás. Kisebb forgalomnál / esőben / rossz helyen elvileg kisebb az esély, de rossz körülmények között az is elvisz, aki amúgy nem tenné, mivel belegondol, hogy szegény gyereket ki más venné fel esőben / szombat hajnalban / ebben a putri parkolóban.

Mikor stoppolj? Mikor ne?
Gyakorlatilag bármikor, ha el akarsz jutni egy helyről egy másik helyre és nem annyira számít az idő. Mint fentebb írtam, időjárás, kis forgalom nem annyira számít. Ne állj rossz helyre, utazás előtt ellenőrizd a kiindulási helyszínt Google Mapsen. Ha Budapestről Münchenbe mész, az például egy nap. De egy nap Nürnberg is, pedig az messzebb van.

Nyaralni lehet stoppal menni, de nyaralás közben inkább ne.
Leginkább nappal lehet stoppolni, és ez értékes időt vesz el a nyaralásból. Persze ha 100 km-t kell menned, végig autópálya van, akkor meg lehet próbálni, de kis utakon nem jó, met nagyon ritkán mennek az emberek hosszú távokat nem autópályán. Mindenki csak a következő faluig akar majd vinni, így meg egy 100 km-es távra is rámehet az egész napod.

Összegzés
Sokan idegenkednek a stoppolástól, pedig hatalmas élmény. Érdemes kipróbálni, nem olyan nehéz. Csak kell egy kis szabadidő és egy-két külföldre távozott ismerős, akit meg lehet látogatni. Vagy ha haza akarsz menni, például az M3-ason Miskolc felé tudok egy jó benzinkutat. Gyorsabb, mint vonattal.

Nincsenek megjegyzések: